El primer franquisme a Manresa
El franquisme va ser un règim polític dictatorial a Espanya entre 1939 i 1975. Liderat pel general Francisco Franco , el franquisme va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola. El seu poder es va fonamentar en el control de tots els ressorts de l'Estat: cap d'estat, de govern, del partit únic, el Movimiento Nacional, i de l'exèrcit.
El 24 de gener de 1939 l'exèrcit franquista va ocupar Manresa. Les forces republicanes, van intentar endarrerir l'avenç enemic posant explosius en els ponts per aillar-los . Fent això no van poder fer gran cosa, així doncs després d'unes hores les tropes franquistes ja eren dins.
L'arribada de l'exèrcit vencedor va produir diferents moviments: regateig i compra de productes que mancaven a la població civil per part dels soldats magribins, fins a la tragèdia d'alguns casos de violacions i assassinats. Al voltant de 755 manresans i manresanes van perdre la vida a causa de la Guerra Civil, la repressió franquista i la deportació als camps nazis.
L'ensenyament
La dictadura va destruir el model educatiu de la República i va imposar el seu. D'un sistema lliurepensador van passar a un tipus d'ensenyament d'inspiració feixista. L'ensenyament franquista era un instrument d'espanyolització per part de la dictadura i una manera d'assegurar-se la docilitat de la població.
Sindicalisme i moviment obrer
El franquisme va suprimir tots els sindicats i associacions que defensaven els drets de la classe treballadora. El govern va crear la Central Nacional Sindicalista que, de manera teòrica, agrupava empresaris i obrers però, a la pràctica, sota la jerarquia de les autoritats governatives, les quals tenien sempre la darrera paraula. La Falange fou l'impulsora d'aquest sindicalisme oficial, inspirat en el model feixista de la Itàlia de Mussolini.
El 27 de gener del 1946 es va produir a Manresa una de les primeres vagues generals que van tenir lloc sota l'Espanya de Franco. L'inici d'aquesta vaga va ser a la Fàbrica Nova.
La religió
Un dels suports bàsics del règim franquista va ser l’Església catòlica, que es va convertir en un instrument més de la seva propaganda i va arribar a justificar moralment el cop d’estat contra el govern legítim de la República. L'any 1937, la cúpula de l'Església espanyola, en una carta pastoral, havia donat el seu suport incondicional al bàndol franquista, ja que defensava que la guerra civil era un enfrontament del Bé contra el Mal. Passats els anys una part important de l’Església catalana es va anar desmarcant del règim franquista, impulsada per una nova generació de capellans que defensaven les llibertats , la llengua i cultura catalana.
No hay comentarios:
Publicar un comentario