Personatges clau del bàndol República
Frederica Montseny va néixer en el 1905 , va ser política i sindicalista anarquista espanyola, i la primera dona en ocupar un càrrec ministerial a Espanya. La seva vida no va estar tant marcada per la política, sinó que es centrava en la reivindicació mitjançant les obres que anava escrivint, fins que va aconseguir entrar al periodisme polític en el qual escrivia els seus articles amb el pseudònim de Blanca Montsan. L’any 1923 es va afiliar a la CNT, arribant a ser una figura radical important i donant suport a la FAI, però no va ser fins al 1936, a inicis de la Revolució Social i la Guerra Civil, que va ingressar en aquesta organització. Degut al mal moment en el qual va entrar a l'organització, les primeres funcions de Frederica van tenir molt a veure amb l'evacuació de refugiats i les urgències hospitalàries. Aquesta va destacar ja que el seu ministeri va promulgar una llei de l'avortament i va crear uns centres d'atenció a les prostitutes, on se'ls oferia allotjament i se'ls ensenyava un ofici. A banda d'això, a causa de la similitud amb La Pasionaria a l'hora de parlar davant del públic i transmetre els seus missatges, la van nomenar La Pasionaria Anarquista. Finalment es va exiliar a França on va morir uns anys després, al 1994.
La Pasionariava néixer en el 1895, va destacar com a dirigent política del partit comunista durant la Segona República i en la Guerra Civil. Als 15 anys es va veure obligada a deixar els estudis degut als escassos recursos de la seva família. Al 1916 es va casar amb un miner socialista per tal de solucionar en part els problemes econòmics que patien. A partir d'aquí la ideologia del seu pare i la seva gran passió per la lectura la van animar a instruir-se en la doctrina marxista i va assumir aquesta com a eina per a la revolució de la classe obrera. Va participar en varis actes socialistes i a partir d'aquí, al 1920, va participar en la fundació del Partit Comunista Espanyol. Degut a l'admiració que va agafar pel marxisme va estar força pendent de Russia. Ella participava activament en diferents events tals com discursos, manifestacions, que la van dur moltes vegades a la presó; però sobretot publicava articles als diaris els quals signava amb el sobrenom de La Pasionaria. Va ser, al 1933, presidenta de la Unió de Dones Antifeixistes, a les eleccions del 1936 escollida diputada per Galícia i, durant la Guerra Civil, vicepresidenta de les Corts republicanes al 1937. Durant els anys de la sublevació dels feixistes,va ser quan es va mitificar la seva imatge, fins que va arribar el seu exili. Per acabar, es va exiliar a la Unió Soviètica i va morir al 1989 a Madrid.
Buenaventura Durruti va néixer en el 1896, va ser un sindicalista i revolucionari anarquista espanyol i militar defensor de la República. Va començar a treballar amb 14 anys a la seva ciutat natal, on era mecànic ajustador, i va treballar al sector ferroviari. L’any 1917 va participar en una vaga convocada per la CNT, la qual va provocar que s’hagués d’exiliar a França. Un cop allà, quan estava treballant de mecànic, va ser convençut per tornar a Barcelona i afiliar-se a la CNT. S'uneix a la baralla frontal contra l'agressiva patronal de les mines asturianes i cau pres per primera vegada al març de 1919; però s'acaba fugant en un temps. La burgesia impulsava llavors una onada d'assassinats de sindicalistes i Durruti s'integra a un grup d'autodefensa (Els Justiciers) que en represàlia planeja un cop sensacional: atemptar contra el rei Alfons XIII que visitaria la ciutat a l'agost de 1920, però van ser descoberts i van haber d'escapar. Quan va esclatar la Guerra Civil al 1936, va ser un dels protagonistes dels successos revolucionaris de juliol juntament amb el grup Nosotros, format a partir de Los Solidarios. Més tard Durruti va proposar, juntament amb altres dirigents de la CNT, integrar el Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya. De Els Solidaris mai es ressaltarà bastant la valenta defensa que van fer de la CNT en hora tan desesperada, quan centenars de militants van caure. Quasi tots Els Solidaris van morir o van purgar llargues condemnes, mentre que Durruti i Ascaso van haver de refugiar a París.
D'altra banda Durruti, cansat de les disputes internes, va decidir passar a l’acció començant per alliberar Saragossa dels franquistes. Així va formar la Columna Durruti, la qual va marxar cap a Saragossa el juliol de 1936. Mentre estaven al front, Durruti va ser cridat per col·laborar en la defensa de Madrid, on va anar juntament amb una part de la seva columna. Quan estava prop de Madrid va ser ferit mortalment per un tret la procedència del qual no està gens clara, i hi ha diverses hipòtesis sobre l'origen de la bala que el va matar. D'una banda, la hipòtesi oficial que es va publicar per a no deixar en mal lloc a Durruti i així, no desmotivar a les tropes, menciona que va morir a mans d’agents estalinistes. L'altré versió i la que més encaixa amb els fets segons els investigadors, és que Durruti es va disparar accidentalment ell mateix desprès de donar un cop amb el seu fusell, que era un model sense sistema de seguretat, a un vehicle mentre discutia amb un dels seus ajudants. La versió oficial doncs, deia que Durruti va morir en el camp de batalla, combatent en el front de Madrid contra els franquistes.
Fonts:
https://es.m.wikipedia.org/wiki/Federica_Montseny
https://es.wikipedia.org/wiki/Dolores_Ib%C3%A1rruri
http://www.biografiasyvidas.com/biografia/d/durruti.htm
http://www.muyhistoria.es/curiosidades/preguntas-respuestas/quien-fue-la-pasionaria-251384256316
No hay comentarios:
Publicar un comentario